Torenhoog met gevelstenen

Hoxton press

Foto's: © Patrick Clarke © Peter Landers © Emanuelis Stasaitis een reportage van VANDE MOORTEL

Twee imposante hexagonale torens in Londen met gevelstenen Nature10 Brick E en Brick Soxton Press op het Colville-domein, een woonproject in Hackney,

het oosten van Londen, werd ontworpen door de wereldberoemde architecten David Chipperfield Architects en Karakusevic Carson Architects.

Hoxton Press op het Colville-domein, een woonproject in Hackney, het oosten van Londen, werd ontworpen door de wereldberoemde architecten David Chipperfield Architects en Karakusevic Carson Architects.

Zij moesten met een nieuwe ontwerpaanpak komen voor deze prominente site tegenover het Shoreditch Park, die het Bestuur van Hackney had geselecteerd voor de wedstrijd. Karakusevic Carson nodigde David Chipperfield Architects uit om samen te werken aan een nieuw ontwerpconcept en de twee bureaus wonnen de architectuurwedstrijd in 2012 door hun expertise te combineren. Zij zetten hun samenwerking verder tot de afwerking, en het resultaat getuigt enerzijds van de uitgebreide ervaring die Karakusevic Carson heeft met het ontwerpen van hoogkwalitatieve woningen, en anderzijds van de rigoureuze en exploratieve aanpak van David Chipperfield Architects met betrekking tot architectuur.

nature10-brick-e-hoxton-press-towers-hackney-london-

DE TWEE TORENS EN DE BRUTALISTISCHE ARCHITECTUUR

De stijl van de twee torens sluit aan bij de brutalistische architectuur uit de jaren vijftig. Kenmerkend voor deze stijl zijn de hoekige, geometrische en repetitieve vormen.
De twee hexagonale bakstenen gebouwen zijn respectievelijk 16 en 20 verdiepingen hoog en omvatten 198 appartementen. Ze werden zorgvuldig gepositioneerd op een onregelmatig perceel, met ertussenin een aangelegde ruimte die als overgang fungeert tussen de rest van het domein en het park.

Voor elke toren werd een andere kleur Hand-Made gevelsteen toegepast uit de NATURE10 reeks. Die werden één keer gebakken in het geval van de rode Brick E van de oostelijke toren en twee keer voor de blauw/grijze Brick S van de westelijke toren. De gebouwen zijn naar elkaar gericht voor maximaal daglicht en uitzicht, en om inkijk en verlies van licht door naburige nieuwe gebouwen tot een minimum te beperken. Het resultaat is een dynamische compositie die in alle richtingen inspeelt op zijn stedelijke context.

De twee torens zijn als volgt ingedeeld: de eerste twee verdiepingen bevatten studio’s, de andere omvatten zes appartementen en de bovenverdieping bestaat uit drie penthouses. De gewelfde plafonds op de benedenverdieping van beide gebouwen zijn echte eyecatchers. De hoogste toren (oost) omvat een grote ruimte op de begane grond die fungeert als buurtcafé en de kleinere toren (west) heeft een ingang naar de ondergrondse parkeergarage en fietsenstalling voor beide gebouwen.

Hoxton press towers

GEVELSTENEN: NATURE10 BRICK E EN BRICK S 

Het doel was om beide torens een eigen identiteit te geven door te kiezen voor verschillende gevelsteenkleuren en aantal verdiepingen. Hiervoor werden onze Hand-Made gevelstenen gebruikt, de Nature10 Brick E (rood) en de Brick S (donkergrijs). De gevelstenen zijn uit dezelfde klei vervaardigd, maar de donkergrijze werden twee keer gebakken.

Het stapelverband dat gehanteerd werd, accentueert het sterke architecturale karakter van de beide gebouwen. Bovendien namen de ontwerpers de tijd om de juiste voegkleur te vinden, die overeenkomt met de kleur van elke gevelsteen. Dit geeft de torens een sculpturale en volle uitstraling. De subtiele kleurvariatie van onze handmatig verwerkte gevelstenen versterkt dit effect.

Hoxton Press Towers

DE INSPRINGENDE, MET GEVELSTENEN BEKLEDE BALKONS VORMEN EEN BESCHUTTE BUITENRUIMTE

Een uniek kenmerk van de gebouwen zijn de prachtige balkons. Alle balkons zijn volledig bekleed met gevelstenen, van de dakranden tot de vloeren. Het structurele frame van de torens geeft elk balkon een panoramisch uitzicht over de stad. Enerzijds zorgen de opstaande balustrades in gevelstenen ervoor dat de bewoners voldoende privacy hebben, en anderzijds definiëren ze het sculpturale volume van de twee torens.

Daarom was het van essentieel belang dat de vloeren van de balkons één geheel vormden met het metselwerk van het volledige gebouw. In samenwerking met de architecten ontwikkelde Vande Moortel kleiklinkers die een beperkte hoeveelheid water absorberen. Hierdoor hebben de balkonvloeren zowel de juiste technische eigenschappen als de verwachte uitstraling.

 

Hoxton press towers

STEENSTRIPS

Steenstrips van onze gevelstenen Brick S en Brick E werden gebruikt in combinatie met het SafeSecure® gevelsteenbekledingssysteem van Bulmer brick Cutting. Dat systeem was net op de markt gebracht en werd voor het eerst op grote schaal gebruikt bij dit project. Het maakt het mogelijk om op hoogte verticale, horizontale en omgekeerde steenstrippanelen te gebruiken. De SafeSecure® steenstrippanelen worden gebruikt voor de hangende plafonds van de balkons, voor de gebogen gewelfde binnenplafonds in de foyers op de benedenverdieping en bij de ingang van de ondergrondse garage. Deze gewelfde plafonds overbruggen de kern en de betonplaten van de eerste verdieping, en zorgen ervoor dat de met gevelstenen beklede buitengevels van de torens één geheel vormen met de gewelven en de negen met gevelstenen bezette steunzuilen aan de basis van het gebouw.

Klik hier om meer te lezen over de uitvinding van het systeem en de samenwerking tijdens dit project.

MULTI-STOREY DEVELOPMENT OF THE YEAR

The Premier Guarantee (Woningborg- en Verzekeringsmaatschappij) hield in 2018 zijn jaarlijkse Excellence Awards om het meest kwalitatieve project van het afgelopen jaar te bekronen. De award voor Multi-Storey Development of the Year (Hoogbouwproject van het Jaar) ging naar de Anthology Hoxton Press.

Klik hier om meer te lezen over de uitvinding van het systeem en de samenwerking tijdens dit project.

MULTI-STOREY DEVELOPMENT OF THE YEAR

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Saint-Gobain
Reynaers
VMZINC
Soprema
Soudal
Schoeck
EQUITONE
Nelissen
Muurtuin
Etanco

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Bureau Bouwtechniek
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten