Het alfabet van thermische isolatie

gevelisolatie de bouwschil

Naast het isoleren van de vijfde gevel is het van groot belang dat ook de bouwschil thermisch wordt geïsoleerd. Op die manier hou je de koude zoveel mogelijk buiten in de winter (of de warmte in de zomer) en de warmte zoveel mogelijk binnen. Er zijn echter een heleboel waarden waar er rekening moet mee gehouden worden wanneer men isoleert. In dit artikel krijgt u een overzicht van de verschillende waarden die betrekking hebben op de bouwschil.

De bouwschil is nog steeds een van de belangrijkste onderdelen van de woning waar warmteverliezen kunnen worden tegengegaan. Door uw gebouw van een goed geïsoleerde bouwschil te voorzien, verlaag je de energiekosten en de CO2 uitstoot van het gebouw. Met behulp van een thermografische camera kan men zie hoe goed een gebouw geïsoleerd is en waar er eventuele koudebruggen zitten. Op die manier zou er achteraf bijgestuurd kunnen worden en kan een gebouw van extra isolatie voorzien worden.

Bij het plaatsen van een nieuwbouw of een renovatie moet er voldaan worden aan de EPB-wetgeving (EnergiePrestatie en Binnenklimaat), waarbij de bouwschil een belangrijke rol speelt. Deze wetgeving omvat verschillende waarden die een graadmeter zijn over hoeveel energie een gebouw verbruikt. Aan welke waarden moet een nieuwe woning of een grondige renovatie voldoen? Hieronder proberen we een duidelijke weergaven te geven van de eisen die in 2021 van kracht zullen zijn voor woningen.

Het E- en S-peil

De belangrijkste energieprestaties van een woning zijn herleid in het E-peil en het S-peil. Hoe lager beide waarde zijn, hoe beter. Het E-peil bepaalt hoe energiezuinig de woning is terwijl het S-peil, dat het K-peil vervangt [1], de energie-efficiëntie van de bouwschil bepaalt. Voor het E-peil streeft men naar een maximumwaarde van 30 in 2021 voor woningen [2], wanneer woningen uitkomen op een hoger E-peil worden hier boetes voor opgelegd. Om het E-peil van een gebouw te bepalen wordt rekening gehouden met volgende factoren:

  • de thermische isolatie
  • de luchtdichtheid
  • de compactheid
  • de oriëntatie
  • de bezonning
  • de bewuste ventilatieverliezen
  • de vaste installaties

Om het E-peil te berekenen van woningen wordt de EPW-methode gebruikt. Wil men echter het E-peil van een niet-residentieel gebouw bepalen, dan gebruikt men de EPN-methode.

 

Het S-peil wordt bepaald door twee factoren: energiebehoefte voor verwarming en energiebehoefte voor koeling. Deze waarde geeft aan in welke mate er energie nodig is om de temperatuur van het gebouw constant te houden. Met andere woorden: hoe goed is de bouwschil bestand tegen koude in de winter en warmte in de zomer. Bovendien geld dit cijfer per wooneenheid en niet per voor een heel gebouw. Tegen 2021 wordt er voor het S-peil gestreefd naar een maximale aarde van 28 voor wooneenheden [3].

 

Welke isolatiedikte is er nodig?

Waarden die samenhangen met het E-peil en het S-peil zijn de U-, λ- en R- waarde. Deze geven respectievelijk aan hoe goed een volledige muur geïsoleerd is, hoe goed een bepaald materiaal de warmte geleid en hoe goed het materiaal de warmte tegenhoudt.

Voor de U-waarde, ook wel de warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd, geldt een hogere waarde wanneer een wand veel warmte door laat. Een minder goed thermische geïsoleerde wand resulteert in een lage U-waarde. Om te voldoen aan de nieuwe BEN-normen zijn per bouwschil onderdeel ook enkele maximumwaarden vastgelegd. Zo mag de U-waarde voor deuren en poorten maximum 2,00 W/(m2K) bedragen, voor ramen (glas + kader) maximaal 1,5 W/(m2K), voor de beglazing zelf maximaal 1,1 W/(m2K) en voor de muren mag de U-waarde maximaal 0,24 W/(m2K) bedragen De eenheid voor deze waarde staat voor de hoeveelheid warmte (Watt) die door één vierkante meter (m2) van de wand verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K) tussen binnen- en buitenkant van de wand.

Bij het isoleren van de bouwschil is het materiaal dat gebruikt wordt van belang. Om te weten of het materiaal sterk isolerend is, kan men de lambda-waarde (λ) gebruiken, of de warmtegeleidingscoëfficiënt. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/mK en vertelt ons hoe goed een bepaald materiaal de warmte geleid. Materialen die beschikken over een hoge λ-waarde isoleren niet goed.

Als laatste hebben we nog de R-waarde. Deze waarde geeft het vermogen weer van een materiaal laag. Een grote R-waarde geeft aan dat de warmtedoorgang een grote weerstand ondervindt, m.a.w. een materiaal dat goed isoleert. Om de R-waarde te bereken deelt men de dikte van het materiaal door de warmtegeleidingscoëfficiënt (λ), dit drukt men uit in m2K/W. Door alle verschillende R-waarden van een deel van de bouwschil op te tellen kom je aan de U-waarde.

De bouwschil als belangrijke graadmeter

Zoals je kan lezen is de bouwschil een belangrijke graadmeter in het bepalen van het E- en S-peil. Zowel de isolatie in je muren, de ramen en deuren, de kozijnen, de afwerking van de bouwschil hebben allemaal een invloed op de score van het E- en S-peil. Maximaal isoleren wordt aanbevolen om dat je achteraf je schil niet makkelijk meer verandert. Het is dus belangrijk om in het ontwerp mee te nemen welke isolatiedikte er nagestreefd moet worden


[1] Voor niet-residentiële gebouwen werd geen gebouwschilindicator ingevoerd omwille van het heterogene karakter van niet-residentiële gebouwen. https://www.energiesparen.be/sites/default/files/atoms/files/EvaluatieEPB-EPC2018.pdf

[2] Voor niet-residentiële gebouwen zijn de waarden meer divers. Voor meer info: https://www.energiesparen.be/sites/default/files/atoms/files/epbeisentabel2021.pdf

[3] Voor niet-residentiële gebouwen zijn de waarden meer divers. Voor meer info: https://www.energiesparen.be/sites/default/files/atoms/files/epbeisentabel2021.pdf

 

Bronnen:

https://www.nepeba.be/epb/
https://publicaties.vlaanderen.be/download-file/27972
 

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Saint-Gobain
Reynaers
VMZINC
Soprema
Soudal
Schoeck
EQUITONE
Nelissen
Muurtuin
Etanco

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Bureau Bouwtechniek
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten