De Bouwschil bouwt, breekt af en herbestemt: realisatie van circulaire gevels

De Bouwschil - Innovatieve gevelsamenwerking

In samenwerking met Don Bosco Sint-Denijs-Westrem werden twee circulaire gevels gecreëerd door een gedreven groep van toekomstige vakmannen. Zowel de architect, de partners als de studenten hebben tijdens het bouwproces verschillende uitdagingen overwonnen. Tijdens het voorbije event van De Bouwschil op 13 juni 2022 hebben Raf De Preter en Jos Vandamme ons stap voor stap meegenomen in de opbouw van deze gevels en toonden ze hoe het allemaal in zijn werk ging van ontwerp- tot uitvoeringsproces.

Het creëren van een circulaire gevel brengt verschillende uitdagingen met zich mee die vervolgens op innovatieve manieren opgelost dienen te worden. Raf De Preter, architect bij Bureau Bouwtechniek, wou de proef op de som nemen en daagde de partners van de Bouwschil uit om de handen in elkaar te slaan en een circulaire gevel te realiseren. Samen met Jos Vandamme (C3A), die zich ontfermde over het ontwerp van het BIM model, werden de uitvoeringsplannen gerealiseerd voor twee mock-ups van een circulaire bouwschil.

“We hadden het idee om twee mock-ups te bouwen, met een diversiteit aan producten, met als doel om een zo circulair mogelijke gevel na te streven” Raf De Preter bedacht en begeleidde, samen met het team De Bouwschil, het hele proces. “Met de verschillende bouwmaterialen van de partners zijn er twee verschillende gevel samenstellingen gemaakt, de twee mock-ups. De eerste gevel kreeg een ETICS gevelbekleding en een raampartij in een prekader. De andere is een gemetste gevel met een zinken bekleding en een deur met zonnewering in een prekader geheel. Behalve het samenbrengen van deze gevelelementen is ook de detaillering daarin belangrijk. In samenspraak met de verschillende partners werd gekeken hoe we het geheel van de verschillende gevelelementen konden optimaliseren met als doel om ze probleemloos te demonteren op het einde van de rit.

"In een volgende fase zullen we deze mock-ups demonteren om ze erna te herbestemmen. Hier zullen weer andere uitdagingen de kop op steken, maar we hopen een zo circulair mogelijk resultaat te bekomen."

 

Dankzij dit project hebben we de kans gehad om samen met de partners na te denken over hoe we de montage konden optimaliseren met als doel om de gevelelementen later makkelijk te demonteren."

Raf De Preter, Architect Bureau Bouwtechniek

De noodzaak van het BIM-model

BIM-expert Jos Vandamme heeft het ontwerp voor de circulaire mock-ups digitaal vormgegeven. “Onze taak is om de ideeën van de architecten om te zetten in concrete data zodat we computermodellen, technische tekeningen of zelf Augmented Reality modellen kunnen maken. Onze bouwprofessionals kunnen via onze extensies intensief samenwerken en we begeleiden hen daarbij. Een ontwerp wordt door ons digitaal vertaald waarbij de promotor of klant niet enkel virtueel kan rondlopen in zijn nog te bouwen project, maar hij beschikt ook meteen over alle technische, planmatige en financiële data. De faalmarge wordt hierdoor volledig weggewerkt."

Jos Vandamme

 

Wij realiseren een betere kwaliteit in minder tijd en tegen een lagere kost."

- Jos Vandamme, Manager bij C3A

Allemaal mogelijk dankzij Don Bosco Sint-Denijs-Westrem

Voor de fysieke opbouw van de twee circulaire gevels kan er met trots gewezen worden naar de verschillende studenten en leerkrachten van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem. Hun uren harde werk hebben geresulteerd in de afwerking van de twee mock-ups. "Het was voor ons een heel leerrijk proces. We proberen natuurlijk de begrippen 'duurzaamheid en circulariteit' zoveel mogelijk in te plannen in de lessen, maar dit blijft een theoretisch en abstract begrip voor onze leerlingen." Nele Callaert was als technische adviseur Bouw van Don Bosco nauw betrokken bij het project. "Met behulp van dit project konden we het veel concreter maken en onze leerlingen hierover verder doen nadenken."

Callaert Nele

 

 

De opleiding en materialen die voorzien werden door de partners zorgden voor een extra meerwaarde in dit project."

- Nele Callaert, Technisch adviseur Bouw Don Bosco Sint-Denijs-Westrem

Opbouw circulaire gevels

Fotogalerij

De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil Mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil mock-up
De Bouwschil mock-up

Het volledige event herbeleven en de presentaties downloaden? Ontdek het hier.

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Saint-Gobain
Reynaers
VMZINC
Soprema
Soudal
Schoeck
EQUITONE
Nelissen
Muurtuin
Etanco

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Bureau Bouwtechniek
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten