Betonnen monoliet in het groen

Schöck

Energiezuinig bouwen kan perfect hand in hand gaan met comfortabel wonen. Dat bewijst PCP Architects met deze gezinswoning. Het betonnen volume beantwoordt aan de BEN-normen en biedt tegelijkertijd rijkelijk licht en ruimte gecombineerd met een mooi uitzicht. PCP Architects vertrouwt op Schöck Sconnex® Type P voor het verhelpen van de bouwknopen en vermijdt hiermee plaatsverlies door dikke wanden.

Te midden van een groene verkaveling met vrijstaande woningen in Maasmechelen ontwierp PCP Architects een eengezinswoning die zich volledig ent op haar omgeving. De ontwerpers zochten de grenzen op om het bouwprogramma te verzoenen met de stedenbouwkundige voorschriften en EPB-eisen en tegelijkertijd een hoog wooncomfort te bieden. Het antwoord is een sobere, hedendaagse architectuur, die zich naadloos integreert in de omgeving.

Aan de straatzijde presenteert de villa zich als een betonnen monoliet, terwijl ze via grote raampartijen in de achtergevel de tuin en groene omgeving als het ware omarmt. “Groen is een belangrijk gegeven in het concept, zowel letterlijk als figuurlijk,” opent architect Peter Cornoedus. “Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp was het zorgvuldig omspringen met het aanwezige groen. We hebben enkel die bomen laten kappen die op de plaats van het bouwvolume en ervoor stonden. De overige bomen zijn bewaard. Via de grote ramen in de achtergevel bieden we een weids uitzicht op de natuur, met de linde- en dennenbomen achteraan het perceel als beeldbepalend element.” Het groen werd zelfs tot aan de voordeur gebracht in de vorm van een groen ingerichte patio.

Het gebruik van hout en het toepassen van overkragingen en een patio geven de architectuur een sterke dynamiek,” vervolgt Peter Cornoedus. “De toegang tot de woning bevindt zich centraal in de voorgevel. De uitsnijding in het beton wordt geaccentueerd door houten lamellen die de bezoeker via een patio naar de voordeur leiden.” De patio krijgt een groene, natuurlijke invulling en sluit zo aan bij het groene kader achter de woning.

De Sconnex®-elementen geven ons als ontwerper de vrijheid gebouwdelen met een hoge statische belasting te ontwerpen die toch voldoen aan de energie-eisen.”

- Peter Cornoedus, PCP Architects

De woning heeft een sterk energiezuinige karakter, een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever. “Via doorgedreven isolatie – een pakket van 15cm PUR -, aandacht voor detaillering, een luchtwater-warmtepomp voor verwarming en PV-panelen voldoen we hieraan. We hebben de dakrand van het hoofdvolume verhoogd zodat de PV-panelen niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Het resultaat van deze maatregelen is een comfortabele woning die met een -peil 30 en een energieverbruik van maximaal 70kWh/m²/jaar voldoet aan de BEN-eisen.

Maatwerk in beton

Opmerkelijk: de woning is volledig opgetrokken in beton. Zowel de buitengevels als de binnenwanden en plafonds zijn in zichtbeton. Het materiaal is dus nadrukkelijk aanwezig. Dat vroeg om een onberispelijke uitvoering. Aannemer Bouwwerken Roda stemde zijn werkmethodiek voor de start van de werken gedetailleerd af. “De gebruikte bekisting, het type beton, zelfs de ontkistingsolie heeft invloed op het eindresultaat. Daarom hebben we het plan van aanpak samen met de betonleveranciers nauwgezet bepaald voor de start van de werken,” klinkt het. Een bijkomende uitdaging in dit project waren mogelijke bouwknopen. “De woning is opgetrokken uit binnen- en buitenwanden van 20cm dik met daartussen 15cm isolatie. Die isolatieschil moet doorlopen, maar dat is niet overal vanzelfsprekend, bijvoorbeeld ter hoogte van de overkragingen of bij de wand-plafondaansluitingen. Isolatie is immers niet bestand tegen de statische belasting van de betonnen elementen. Om de bouwknopen op die plaatsen te beperken, gebruiken we thermisch isolerende muurverbindingen voor het verankeren van binnenmuren en vloerplaten. Ze herleiden de lineaire koudebrug tot enkele punten en is het eenvoudiger om aan de energie-eisen te voldoen.” Concreet koos het team van PCP Architects voor de thermische scheidende wandaansluiting Sconnex®, Type W. Het was meteen een van de eerste keren dat dit nieuwe productgamma van Schöck in ons land werd voorgeschreven en toegepast. “Het gebruik van dit soort thermische onderbreking maakt het niet alleen eenvoudiger om aan de energie-eisen te voldoen, het geeft ons als ontwerper ook meer vrijheid om gebouwdelen met een hoge statische belasting te ontwerpen die toch aan de energie-eisen beantwoorden.”

Modulaire muurverbinding

De Sconnex®-elementen berusten hiervoor op een eenvoudige formule: een druknok van ultrahogesterktebeton, omgeven door isolatiemateriaal van geëxtrudeerd polystyreen, waar stalen beugels door lopen. Het blok – samen met Holcim ontwikkeld – zorgt voor de overdracht van de belasting. Om het warmteverlies te minimaliseren verjongt de druknok vanaf het drukoppervlak naar het midden van het element toe. Het plaatsen van de elementen verloopt vlot en eenvoudig dankzij een montagehulp. Het is vergelijkbaar met het plaatsen van verbindingen voor borstweringen. Het modulaire concept van muurverbindingen van Schöck met aanvullende korven en isolerende tussenstukken laat toe de positionering van de elementen vlot aan te passen.

De Sconnex® Type P is de enige kolomverbinding met een passiefhuiscertificering. (Passive House Institute)

Voor meer informatie

Contacteer Evelyne Van De Sype voor meer informatie: LinkedIn

Fotogalerij

Schöck
Schock
Schock
Schock

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Knauf
Saint-Gobain
Reynaers
VMZINC
Soprema
Soudal
Schoeck
EQUITONE
Nelissen
Muurtuin
Etanco

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Bureau Bouwtechniek
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Bouwschil maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten